Inom medicinsk teknik är kraven på spårbarhet mycket stränga. Att förlora information kan bli kostsamt. För Etac, som erbjuder vårdprodukter globalt, måste drift och backup vara 100 procent pålitligt.

– Vi har försäljning och distribution över hela världen med ett sortiment på tusentals produkter, så vårt affärssystem stöttar en mycket stor del av vår verksamhet, berättar Mats Ericsson som är IT Manager på Etac.

Full kontroll ett krav

Affärssystemet går på IBM Power-servrar och hanterar bland annat kundorder, leveranser, lager och inte minst tillverkning som rör allt från en produkts embryo och hela vägen till skrotning. Etac måste ha full kontroll över alla produkter och vart de tar vägen. Om en incident inträffar ska det anmälas till Läkemedelsverket och kan leda till att de måste leta reda på alla som använder produkten i fråga för en korrigerande åtgärd.

– Kraven på dokumentation och uppföljning är extremt höga och vi måste följa såväl Läkemedelsverkets regler som deras motsvarigheter i de länder där vi verkar, till exempel FDA i USA, berättar Mats Ericsson.

Gick över till tjänst 2016

Tidigare hanterade Etac driften själva med egna servrar, men 2016 valde de att köpa drift och backup som en tjänst av LOAD.

– Vi hyr en maskin som LOAD driftar och som i sin tur speglas till LOADs Power Cloud-miljö. Den kan vi köra på om produktionsmaskinen skulle gå ner, förklarar Mats. Varje morgon får vi loggar på systemet som vi bara behöver ögna igenom eftersom LOAD ser till att allt sköter sig som det ska.

100% pålitlighet är affärskritiskt

För Etac är ett 100% pålitligt drift- och backup-system mycket värdefullt:

– För oss är det affärskritiskt att helt undvika stillestånd. IT är ju inte vår kärnverksamhet, det måste bara fungera. Det finns ingen fördel med att äga funktionerna och drifta en datahall själv, menar Mats.

Fyll i formuläret och läs mer om tjänsterna Power Cloud och Backup as a Service som Etac använder:


 

Fakta Etac

Etac är en ledande aktör inom hjälpmedelsbranschen som utvecklar och erbjuder produkter för personer med nedsatt rörelseförmåga samt produkter och tjänster till sjukhus, sjukhem och för hemmabruk. Etac-koncernen finns förutom i Sverige även i Norge, Danmark, England, USA, Australien, Italien, Tyskland och Holland samt säljer via distributörer till stora delar av världen. Etac ägs av investmentbolaget Nordstjernan AB.